ادامس ها

ادامس ها

آدامس:

داستان‌هاي زيادي در مورد آدامس و اختراع آن وجود دارد‌. مثلا گفته مي‌شود كه در سال 1993 باستان‌شناسان جسد مردي با قدمت 9 هزار سال را كشف كردند كه شواهد مربوط به جسد نشان مي‌داد او در حال جويدن مداوم نوعي ماده رزيني آغشته به عسل بوده كه در اثر يك حادثه كشته شده است‌. مطالعات دقيق‌تر نشان داد كه اين فرد يك نوجوان بوده است‌‌.

يونانيان باستان علاقه فراواني به جويدن آدامس داشته‌اند و سرخپوستان مايا هم مواد رزيني خاصي را مي‌جويدند‌. فرمولاسيون مدرن آدامس از دهه 1860 آغاز شد‌. در آن سال‌ها صمغ ازگيل آمريكايي يا همان صمغ آدامس وارد ايالات متحده شد و تلاش‌هايي توسط يك دندانپزشك به نام دكتر تامس ادمز مي‌خواست نوعي لاستيك جديد اختراع كند، اما حاصل كارش به آدامس تبديل شد‌.

آدامس توليد دكتر ادمز كه در مغازه خودش فروخته مي‌شد با اقبال مشتريان مواجه شد‌‌. از اين ماجرا‌ها كه بگذريم شايد به اين سوال برسيم كه آدامس مفيد است يا مضر‌‌. در خصوص فوايد و مضرات آدامس تحقيقات و مطالب زيادي گفته شده كه مرور آنها مي‌تواند دوستداران آدامس را به يك ارزيابي برساند‌‌.

كنترل استرس با آدامس

براساس تحقيقات انجام شده در دانشگاه تگزاس، جويدن آدامس در هنگام استرس، احساس بهتري را به شخص مي‌دهد و توصيه مي‌شود كه در زمان استرس و فشار‌هاي روحي از آدامس استفاده كنيد‌‌. هنگامي كه عصبي هستيد سعي كنيد آدامس بجويد چرا كه اين كار شما را آماده براي جويدني سخت و شديد مي‌كند و در نتيجه اين كار مي‌تواند فك شما را زود خسته كند‌‌.

جويدن خيلي سخت باعث چاقي و درد و سوزش در ناحيه آرواره مي‌شود‌. همچنين مي‌تواند عارضه‌اي را با نامTMJ به وجود بياورد‌‌. اين حالت باعث درد در ناحيه سر و گردن مي‌شود و باز و بسته كردن آرواره را با مشكل مواجه مي‌كند‌‌. اگر شما هر كدام از اين علائم را در خود مشاهده كرديد چند روزي را به آرواره خود استراحت بدهيد و از جويدن آدامس پرهيز كنيد، در صورتي كه علائم از بين نرفت حتما با پزشك خود مشورت كنيد‌‌.

آدامس بعد از جراحي روده

شواهد علمي بيشتر تاييد مي‌كند كه جويدن آدامس در بهبود حال بيماران پس از جراحي روده تاثير مفيد دارد‌‌. به گفته پژوهشگران؛ عمل جويدن، اعصاب دستگاه هاضمه را تحريك مي‌كند‌‌. اين يافته كه در نشريه «آرشيو جراحي» منتشر شده پس از بازبيني اطلاعات حاصل 5 آزمايش اخير با حضور 158 بيمار به دست آمده است‌‌. پژوهشگران مي‌گويند؛ آدامس جويدن با تحريك اعصاب دستگاه هاضمه روند بازگشت عملكرد روده به حالت طبيعي و سالم را سرعت مي‌بخشد‌‌.

هم‌اكنون متخصصان در آزمايشات ديگري به دنبال پاسخ اين سوال هستند كه دريابند آيا با اين روش زمان مورد نياز براي بستري شدن در بيمارستان جهت بهبودي از عمل جراحي هم كاهش پيدا مي‌كند؟

در هريك از اين آزمايشات، ‌يك گروه از بيماران آدامس بدون قند را 3 بار در روز پس از انجام جراحي و براي يك دوره 5 تا 45 دقيقه مي‌جويدند و بعد با گروه ديگري از بيماران مقايسه شدند كه آدامس نجويده بودند‌. آدامس جويدن اندكي شبيه به خوردن است و باعث آغاز حركات روده‌اي مي‌شود‌. هرگونه جراحي شكمي مي‌تواند عملكرد روده‌ها را كند و آرام كرده و حداقل تا 50 درصد كاهش دهد‌. اين وضعيت مي‌تواند مشكلات جدي را در پي داشته باشد‌‌. اما با وجود اين مطالعات پژوهشگران معتقدند كه مطالعات بيشتر در اين زمينه بايد صورت گيرد تا مطمئن شوند كه نتايج بدست آمده تصادفي نيستند‌‌. پژوهشگران مي‌گويند؛ اگر آدامس جويدن بتواند چنين تاثيري داشته باشد در مبلغ قابل توجهي كه براي درمان اين بيماران مصرف مي‌شود، صرفه‌جويي خواهد شد و هزينه بيمارستان كاهش پيدا مي‌كند‌‌.

فواید جویدن آدامس

جـویـدن آدامس مـنحصر به انسانهای امروزی نبوده بطوری که قدیمی ترین تـــکه آدامس کشف شده متعلق به 9000 سال قبل میــباشد. نخستین آدامس های تجاری در سال 1850 به بازار عرضه گردید. چند نکته جالب در باره آدامس: 

1-سالانه در حدود 500 هزار تن آدامس در سراسر جهان جویده میگردد. 

90 درصد کل آدامس های جهان توسط شرکت آمریکایی wrigley تولید میگردد. 

3-کشور ترکیه بالاترین تعداد شرکتهای تولید کننده آدامس در جهان را به خود اختصاص داده است، با 60 شرکت تولید کننده آدامس. 

4-رکورد بزرگترین آدامس باد شده به قطر 58 سانتی متر متعلق به خانمی از اهل کالیفرنیا میباشد. 

5-بلعیدن آدامس مشکل خاصی برای انسان ایجاد نمی کند، چراکه مانند ذرت بو داده از سیستم گوارش بطور دست نخورده عبور کرده و خارج میگردد.

6-بجای ماندن آدامس جویده شده در صحنه جرم میتواند به شناسایی مجرم کمک کند. (با بررسی اثر دندانها بروی آدامس) 

مواد تشکیل دهنده آدامس: 

1-پایه و اساس آدامس(30%): بخشی از آدامس است که هنگام جویدن حل نمی گردد. صمغ های طبیعی(chicle-mastic-spruce-balata)، لاتکس ها(leche-jelutong-nispero)، پلاستیک ها (پلی اتیلن، پلی وینیل استات، استئاریک اسید)، پارافین جامد و یا موم زنبور عسل. 

2-شیرین کننده ها(59%): شکر و دکستروز در آدامسهای معمولی و در آدامس های بدون قند سوربیتول(sorbitol)، زایلیتول(xylitol)، ایزومالت(isomalt)، مالتیدول(maltidol) مصرف میگردد که هم شیرین کننده هستند و هم حجم دهنده. 

3-شیرین کننده های قوی(0.5%): نظیر آسپارتام (aspartame) و پتاسیم اسسولفام(acesulfame -k) که از قدرت شیرین کنندگی بسیار بالایی برخورد بوده و به عنوان طعم دهنده و افزایش ماندگاری طعم کلی به آدامس افزوده میگردند. 

4-نرم کننده ها(2%): گلیسیرین، لسیتین، سوربیتول مایع، شیره مالیتول که به آدامس بافت و نرمی میبخشند. 

5-شیره ذرت(10%): به عنوان نگهدارنده و جاذب رطوبت و برای حفظ تازگی به آدامس افزوده میشود. 

6-طعم دهنده ها(4%): نعناع(mint)(peppermint-spearmint-menthol)، دارچین(cinnamon)، اکالیپتوس(eucalyptus)، شیرین بیان(liquorice)، انواع میوه ها (لیمو، توت فرنگی، آنانس، سیب، مرکبات، هندوانه، انبه، زنجبیل) و طعم کولا. 

7-اجزاء فعال(5%): این اجزاء به عنوان سفید کننده و تمیز کننده دندانها،خوش بو کننده دهان و تنفس، و بهبود سلامتی دندانها به آدامس افزوده میگردند. کاربامید(carbamide) به عنوان خنثی کننده اسیدهای پلاک دندان ها و جلوگیری از پوسیدگی آنها، جوش شیرین(baking soda) و کربنات کلسیم (calcium carbonate) به عنوان سفید کننده، استات روی(zinc acetate) و چای سبز(green tea) به عنوان خوشبو کننده تنفس و رفع بوهای بد دهان به آدامس اضافه میگردند. ویتامین ها، کلسیم، فلوراید و روی از دیگر مواد فعالی میباشند که ممکن است به آدامس افزوده گردد. 

8-رنگ های غذایی و خوراکی. 

آدامس های ویژه: 

1-آدامس نیکوتین دار(nicotin gum): حاوی نیکوتین بوده و علایم محرومیت از نیکوتین و هوس کشیدن سیگار، درافرادی که مایل به ترک سیگار میباشند را کاهش میدهد. 

2-آدامس بادکنکی(bubblegum): از رنگ صورتی و از صمغ بیشتری برخودار بوده و خاصیت ارتجاعی بیشتری دارند. حجمشان نیز نسبت به آدامس های معمولی بیشتر میباشد. 

3-آدامس های حاوی ویتامین ها که مخصوص کودکان تهیه میگردد. 

نظرات بازدیدکنندگان